14 Ağustos 2017 Pazartesi

Dokumacılık

Farklı iplik ve yünlerin, türlü yöntem ve tekniklerle işlenerek desenli ya düz bir bütün haline gelmelerine dokuma denir. Kumaş, halı, kilim, keçe vb. Okullar açılıp ,yeni şirketler kurulduysa da bütün bunlar Avrupa da hızla gelişen sanayileşme karşısında yetersiz kaldı.


Dokumacılık

Kuruluş amacımız hızla gelişen tekstil pazarında şirketimizin kalite ihtiyacını uluslar arası izlenebilirliğe ulaştırmak amacı ile test ve deney çalışmalarında bulunmaktır. Dokumacılık aile mesleğidir. El sanatlarımızın zarif örneklerinden olan oyalar süslemek, süslenmek amacından başka taşıdıkları anlamlarla bir iletişim aracı olarak da kullanılmaktadır. Kilim, cicim, zili ve sumak dokumalar bu güne kadar, dağınık olarak Türkiye’nin hemen her yerinde dokunmuş ve dokunmaktadır. Amerika’da koloniler devrinde dokumacılık ev sanatı olarak gelişmişti.


On sekizinci asırda dokuma makinalarının yapılması el sanatından bugünkü dokuma endüstrisine geçişi sağladı. Makinalaşmada görülen yenilikler dokuma sanayiinde de oldu ve günümüzün dev tekstil fabrikaları kuruldu. Türkiye’nin en gelişmiş ve en modern tesisleriyle başta döşemelik, perdelik ve tül olmak üzere her türlü dekorasyona yönelik kumaş dokuma sektöründe değerli müşterilerine hizmet vermektedir. Yahyalı ve Bünyan ilçeleri dokumacılık ta önemli yer tutmaktadır. Boy ve oymakların üzerinde, Osmanlı yazılı belgelerinde, belirli grupların yerleşim bölgelerinde veya göçebelerin bulundukları yerlerde belirli tipteki yaygıların desen, renk ve dokuma teknikleri üzerinde yapılacak araştırmalarla çok ilginç sonuçlar alınabilir.


Dokumacılık

Kıl çadırı garantisi belirli koşullara göre ile sene arasında değişmektedir. Türklerde çok eski çağlardan beri dokuma sanatının gelişmiş olduğu yapılan tarihsel ve arkeolojik çalışmalardan anlaşılmaktadır. Anadolu’ya yerleşmeye başlayan Türkler, burada köklü bir dokumacılık geleneği ve tekniğiyle karşılaştılar. Anadolu’nun yeryüzünde en eski dokuma örneklrinin bulunduğu yer olduğu yapılan kazılarla ortaya çıkarılmıştır.


Değişik iplik ve yünlerin, türlü yöntem ve tekniklerle işlenerek desenli ya düz tüm durumuna gelmelerine dokuma denir. Zamanla gelişen dokumacılık farklı amaçlar için kullanılan halı ve kilimler üretilmesini sağladı. Sonradan üretilen dokumalar çadırları odalara ayırmak, ibadet etmek, gıda malzemelerini saklamak için üretilmiş ve fonksiyonlarını karşılamaları konusunda ustalaşıldıkça estetik bir boyut da kazanmışlar. Anadolu Selçuklu devrinde, Konya Alaaddin Camisi için yapılmış sekiz adet Selçuklu halısının bulunması da, çok eski dönemlerden beri Türklerin dünyanın en güzel örneklerini verdiklerini kanıtlamaktadır.


Giyilebilen her şey ve bazı dekorasyon ürünlerini de içine alan üretim sektörüdür. Günümüzde hala el sanatı olarak dokuma tezgazları da kullanılmaktadır. Makinalaşma ile dokuma sanayi de büyümüş, dokuma makinalarının bulunduğu tekstil fabrikaları kurulmuştur. GENEL NİTELİKLER GENEL NİTELİKLER.


Daha çok göçebelerin eşyaları olan bu yaygılar iyice eskimeden terk edilmemekte, hatta kesilip parçalara bölünerek kullanılmaktadırlar. Hereke Fabrika-i Hümâyûnu adıyla Hereke’de kurulan fabrika, Osmanlı İmparatorluğu’nun o tarihe kadar halı ve ipekli dokuma alanında kurduğu en kapsamlı fabrikasıdır. Günümüzde ise dokumacılık Doğanbey Kasabasında yöresel motiflerle dokuma tezgahlarında kilim ve battaniye üretimi yapılarak yaşatılmaktadır.


Dokumacılık

Kasaba ve köylerde hanımlarımız yöresel motif ve desenlerle eldiven, çorap, atkı, bere gibi ürünleri evlerinde bolca örmektedirler. Boşa vakit geçirmek yerine hem evimize ekonomik destek sunuyoruz, hem de burada güzel vakit geçiriyoruz. Halımızı tamamladığımızda mutluluğumuz daha da artıyor” şeklinde konuştu.


Halı, kilim, keçe ve diğer dokumalarımızda tabiatın birçok rengini capcanlı görebiliriz. Yün veya iplik dokunmadan önce bir başka işlemden daha geçer ve renklerini kazanır. Sözlükte dokumacılığı için tanım. EL YAPIMI ÇADIR – DOKUMA ÇADIRLAR. El yapımı dokuma kıl çadırlar için bize ulaşabilirsiniz.


El dokuması çadırlar doğaldır katkı maddesi içermez. Türk toplumlarını incelediğimizde M. Akort:Bir iş yerinde çalışan her birimdeki işçilerin daha randımanlı çalışması, işin daha akıcı ilerleme. Akretif:Malın satış koşullarıdır. Bu proje ile dokumacılık sanatının öncelikle öğrencilerimiz, velileri ve Kastamonu halkı tarafından, sonrasında ise ülkemizde tanıtımını sağlayarak bu sanatla uğraşanların istek ve beklentilerine tercüman olmak amaçlanmaktadır. Bunlardan çorap örücülüğü giderek önemini yitirirken, diğerleri günümüzde de sürdürülmektedir.


Mekikli dokumalar gücüler yardımıyla gruplar halindeki çözgüler arasında oluşturulan aralıktan, atkı ipinin mekikle geçirilmesi sonucunda elde edilen düz yüzeyli dokumalarıdır. Genel inanışa göre, dokuma teknikleri ilk olarak sepetçilikte uygulanmış, ince dallar ve kamışlar gibi bitki lifleri, sepet örmede hazır gereç olarak kullanılmıştır. Türkçe online sözlük Tureng. Kelime ve terimleri çevir ve farklı aksanlarda sesli dinleme.


Bu makalemizde dokumacılık nedir, dokumacılık sanatı nedir, dokumacılık tarihçesi, dokumacılık nasıl yapılır gibi konuları ele alacağız. Düz dokuma yaygılar, düğümlü halılar kadar kalın ve dayanıklı olmadıklarından, eski devirlere ait örnekler hemen hemen yok gibidir. Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri: Haberci: Haber veren kişi.


Cuhuriyet döneminde her alanda olduğu gibi dokumacılık alanında da önemli girişimlerde bulunuldu. Türkiye sanayi ve maden bankası ,kendine devredilen devlet fabrikalarını çağdaşlaştırma ve daha verimli çalışmalarını sağlama yolunda çaba gösterdi. Halkın katılımıyla Bünyan ve İsparta da yün ipliği.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar