15 Şubat 2017 Çarşamba

Kırkyama

Kırkyama

Artan kumaşları değerlendirmek açısından çok güzel bir sanat şeklidir, hem de çalışması çok zevkli. Scrappy Fabric Points Star Pre-Cut Easy Quilt Blocks Top Kit. Dün, Bügün, Yarın Yaşayan ve Yaşatılan Kültürler Memleketimiz de anneanne, babaannelerimizin, belki fazla gelişmemiş, ama kalan kumaşları ya da elbiselerin sağlam kısımlarının kesilerek yorgan kılıfı, minder yaptığı yamalı bohça ,ya da kırk yama ,kırkpare,ulama olarak yörelere göre isim alan el işleri. Kırk yama yapımını merak edenler için kırkyama nasıl yapılır?


Bohça setlerimizde bohça yerine genellikle kutu formunda hurçlardan tercih ediyor kıymetli müşterilerimiz. Yorumlarda sorulan fiyat isteklerine dönüş yapmıyoruz. Programda kırkyama el sanatına ait mesleki hesaplamaları yapabilme, kırkyama temel tekniklerini kavrayabilme, kırkyama parçalarını tekniğine uygun birleştirebilme ve yorganlama yapabilme bilgi ve becerisi kazandırılır. Makinede kırkyama yapacağı üründe geometrik, yıldız, kavisli tekniklerine uygun desen hazırlayıp motifleri birleştirmesi, 12. Kimi zaman da masa, sehpa veya yatak örtüsü yapmak amacıyla aynı yöntem kullanılabilir.


Savaş ve yokluk zamanlarının getirdiği bir psikoloji ve etkileşim ile şekillenen bu çalışmalar, tüm ülkelerde farklı sentezlerle uygulanan ve yamadan sanata uzanan bir gelişim süreci izlemiştir. Halk içinde yama, kırkyama ya da ingilizce Pat. Daha sonra bu şablona göre kumaşlarınızı keserek istediğiniz renk kombinasyonuna göre dikebilirsiniz.


Daha fazlasına bakın Başkaları ne diyor? English Paper Piecing specialist, fabric designer, author and international tutor. Join Sue Daley as she shares her passion for patchwork, quilting and hand sewing. En kolay kırkyama yarım üçkenlerlerle başlar.


Yarım üçkenleri yapmak Sarı renkten kare, koyu mavi renkten kareleri üst üste koyun. Ortasında kesilecek yer bırakın. Ortadan kesince iki renk üçkenleri yaparsınız.


Amigurumi_oyuncak_dükkani. Ellerine sağlık :)Bloğunu takibe aldım canım bana da beklerim. Evlerini dekore edeceklere duyrulur. Yine kırkyama işiyle ilgileniyorsanız, kırkyamalı hayvan figürleri ve kırkyamalı ev dekoru aksesuarları bence çalışmanız gereken en mükemmel kırkyama modellerinden.


Dolar son bir ayın en düşük seviyesini gördü! Bundan sonra kırkyama parçayı ortadaki boşluğa dikkatlice yerleştirip iğneliyoruz. Köşeleri düzgün dönebilmek için çıtlatmak gerekiyor. Bu şekilde çerçeveyle kırkyamalı kısmı etrafından tek seferde cm’den dikerek birleştiriyoruz.


Kırkyama

Bu aşamada arasına elyaf da koyabilirsiniz. Emine Hanım’ın yatak örtüsü Kursiyerlerimden Emine Hanım’a yaptırdığım yatak örtüsünde kırkyama ve aplikeyi bir arada kullandık. Elinde kalmış kumaşları ve giymediği gömlekleri renk uyumuna dikkat ederek kombine yaptık. Umarım yine beğenirsiniz.


Yine kalan kumaşları değerlendirme olarak kırkyama bebek battaniyesi yapımı yapabilirsiniz. Bu battaniyenin yapılışı ayrıntılı olarak yok. Halk arasında kırk pare, yamalı bohça, hanım dilendi bey beğendi gibi adlarla bilinir. Ayrıca, kumaş, keçe, karton vb.


Yapılması zor olan ve oldukça zaman alan kırkyama için parça bohça, kırk pare ve patchwork gibi isimler de kullanılır. Güzel bir örgü tekniğinden bahsedeceğiz sizlere. Battaniye modellerinde, hırka modellerinde , bluz modellerinde kullanabilirsiniz.


Haraşo örgü modelinden yapılan güzel bir teknik. Kırmızı ve siyah kırkyama tarzı yatak örtüsü. Blog sahibinin annesi ben gibi emekli bir öğretmen hanım yapmış.


Bu yapbozu çözmen gerekiyor! Farklı kumaşlardan yamaları kullan, bunları sürükle ve resimdeki doğru yerlerine yerleştir. Bilgisayarda milimetrik olarak hazırladığım muhtelif kırkyama modellerine ait plastik kırkyama kalıplarını kendi web sitemde satıyorum. Eski kumaş pantolonlar, kesilip temizlendikten sonra, parçalar kırkyama şeklinde birleştirilerek, çok değişik ve işlevsel bir perde elde edilebilir.


Eskiyen kazaklar, uygun şekilde kesilip birbirine dikilerek, yumuşak ve sıcak bir battaniyeye dönüştürülebilir. Rengarenk, çeşit çeşit, model model. Dünyanın heryerinde yapılmakta. Tümüyle dikenin hayal gücü ile şekillenen, modellenen bir çeşit sanat eseri bence.


Tarihçesi için somut bir yazı bulamadım. Orta Asya deniyor kaynaklarda. El emeği ile yapılan ürünlerin, parçaların yeniden değer kazandığı şu günlerde kırkyama ile yapılan bir battaniye sizinde evinizin şıklığına şıklık katacaktır.


This video is unavailable. Beğendiğimiz kırkyama modellerini ve kendi el emeğimiz olan. Kilimlerin arkasına kaymaması için özel kumaş kullanılmıştır. Kilimler tamamen eski el dokumalardan kesilerek yapılmıştır.


Kırkyama

Patchwork), Denizli, Türkiye. Kaynak kitaplardan, elektronik kaynaklardan, yararlanabilirsiniz. Yapılmış ürün örneklerini inceleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar