13 Ağustos 2019 Salı

Kolon perde

Daha kaliteli soru ve cevaplar için : 1) Soru ve cevapların yanında bulunan yukarı ( )ve aşağı( ) okları kullanarak, soru ve cevapları artı ya da eksi puan ile değerlendirebilirsiniz. Aynı elemanlar ile farklı boy ve genişlikte panolar oluşturulur. Kolonların ve perdelerin kalıplarını kontrol ediyoruz. Ustamız fazla enerjik :) İyi Seyirler. Yeni mezun inşaat mühendisiyim.


Bir yere iş başvurusunda bulundum ve bulunduğum şirket bilgimi ölçmek için benden bu kat planını idecad de projelendirmemi istedi. Kolon yerine, perde daima tercih edilmelidir. Yapının her iki deprem yönünde de 0. Merhabalar, Yüksek yapılarda iki çeşit perde uygulaması vardır.


Bunlardan birincisi rijit bodrum katlarda kullanılan panel perdelerdir. Panel perdeler genel olarak Qfiliz ve Qtevzi olarak düşük çapta demirler kullanılarak imal edilirler. Kolon aplikasyon planında perde kolonlar , perde duvarların kolonların her iki yöndeki aks ölçüleri yazılmıştır.


Kolon perde

Ayrıca kolonların ismi, ebatları, içindeki boyuna donatı ve çapı ile etriye bilgileri kolon aplikasyon planından alınarak uygulanır. Kamalı sistemle birbirine her yönde monte edilebilir. Borulu ve ayarlı asker örgü sistemi kullanılarak sac kalıp istenilen gönyeye rahatlıkla getirilebilir.


O halde yüksek sünek bir kolon , kiriş, perde yapacaksanız, bu eleman kesme kuvvetine karşı çok güçlü olmalı ki kırılmasın bozulmasın, rahatça eğilebilsin(moment alsın). Yüksek sünek bir kolon , kiriş, perdenin moment kapasitesi birim ise, kesme kapasitesi birim olsun ki, bu eleman kırılmasın bozulmasın. Aluminyum klasik ve universal kolon – perde kalıpları.


Kolon perde

Montaj ve demontajı son derece hızlı ve basit olup perde , kolon , kiriş ve döşemelerde güvenli çalışma imkanı sunmaktadır. Hve plywood olmak üzere ana elemandan oluşur. SRS Dairesel Kolon Kalıbı. Proje mühendisi tasıyıcı sitemi kolonlardan oluşturabilir, perdelerden oluşturabilir, hem kolon hem perdelerden oluşturabilir.


Baştan şunu hatırlatalım. Sadece kolon tipi elemanlardan oluşan çerçeveler en sünek sistemlerdir. Deprem enerjisini süneklik. Geniş Yüzeyli Kolon Kalıbı.


Kolon perde

Vinçle kurulabilir ve kurumu son derece pratiktir. Dolu gövdeli Hahşap kirişlerin çekmeye ve gerilmeye dayanıklı çelik kuşaklara (SW) kuvvet aktarabilen Kuşak Bağlantı Klipsleri (KBK) ile bağlanması ve bu şekilde oluşan karkasın veya 21mm lik kalıp kontraplağı (Plywood) ile kaplanması ile oluşur. Kolon ve perde kalıplarının betonda bırakılan ankrajlar ve konsollar yardımı ile tırmandırılması sağlanır. Kalıp payandalarla şekle getirilir.


Sistem konsollar üzerine platform oluşturularak kolon ve perde kalıplarının oturacağı bir platform ile üzerinde çalışacak işçiler için güvenli bir çalışma platformu haline gelir. Kolon kesitlerinin perde kesitlerine göre küçük olması, kolonlarda beton yükselme hızlarının fazla olmasına neden olur. Bu sebeple kolon kalıpları perde kalıplarına göre daha yüksek beton basıncına göre dizayn edilmiştir. Açılan pencerede x yönünde (6m ara ile), y yönünde (m ara ile) ve z yönünde (3m ara ile) yardımcı çizgi oluştur. Ancak perdenin ortasına kolon oturması durumunda, kolon yükleri ve eksantirisite momentlerini dikkate almasına karşılık, bu perde düşey yükler altında eğilme etkilerine maruz kalacaktır.


Aynı zamanda temel kirişi gibi çalışacaktır. Her projeye göre uyumu kolaydır. Farklı en ve boylardaki standart paneller yatay ve dikey olarak kullanılarak istenilen her türlü ölçüdeki perde ve kolon kalıpları elde edilir. Dış profil ve bağlantı kilidi sayesinde paneller her noktada kilitlenebilir.


Oluşturduğum sistemde yastık kiriş, kolon, perde bağlantılarında problem var mı kontrol edebilirmisiniz,döşeme oluştururken problem yaşıyorum,hesab ettirdiğimde kiriş bağlantısı yapılıyor fakat betonarme-kiriş-donatılar bölümünde donatılar olması gerektiği gibi değil,yastık kirişlerin perdelerin içinden geçmesi gerekmiyor mu,örneğin bodrum kat P179. Burada kolonların yan taraflarındaki duvarların vs. Ancak diğer okuduğum şeylerde ise örneğin 1mt. Her kolon ve perdenin enkesit detayı (boyutlar, eksenlerden kaçıklıklar, boyuna ve enine donatılar) kolon yerleşim planında gösterilir. Her farklı kolon ve perde için boyuna kesit detayları çizilir, sarılma bölgeleri gösterilir.


Sistemi vinçle ve elle taşınır şekilde dizayn etmek mümkündür. Tırmanma konsolları, betona yerleştirilen tırmanma askısı vasıtasıyla, yapının gerekli görülen tüm alanlarında platform oluşturmak amacıyla kullanılmaktadır. Merhaba Ahmet Bey, Döşeme betonunun ardından aplikasyondan sonra kolon-perde donatılarında kaçıklık olup pas payı sıfıra kadar indiği için bazen alttan çıkan filizleri büküp(s yapma) paspayını kurtarıp bazen de kurtaracak şekilde yeni filizleri epoksi yapıyoruz.


Kolon ve perdelerde sıklaştırma mesafeleri ve boyuna donatı eklerinin yeri kolon ve perde boy kesitlerinden alınır. Hangi kolonun donatı hazırlıkları yapılıyorsa, detaylardan o kolonun numarası ile boy kesitine bakılır. Etriye aralıkları ve kolon boyuna donatı ek yerleri ölçüleri bu kesitten alınır.


Paspayı çeşitleri olarak perde ve kolon tipi paspayı elemanları, döşeme tipi paspayı elemanları, fore kazık tipi paspayı elemanları, birleşim bölgelerine özel paspayı elemanları, norm tipi radye temel paspayı elemanları gibi değişen çeşitleri bulunmaktadır. Temelde kolon filizinin aynısı perde filizi olur. Bu öğrenme faaliyeti ile gerekli ortam sağlandığında, kolon ve perde duvar donatılarını çizebileceksiniz. Okulunuzda önceden çizimleri yapılmış kolon aplikasyon planlarını temin ederek inceleyiniz.


Perde uç elamanları etriyeli olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar