27 Kasım 2019 Çarşamba

Korozyon

Her ne kadar seramik, ahşap, plastik ve lastiğin dış yüzleri, bazı gaz veya sıvılarla temasa geldiğinde bozulma gösterirse de, korozyon deyimi, genel olarak metaller için kullanılır. Genel anlamda korozyon , metal ve alaşımlarının çevreleri ile kimyasal ve elektrokimyasal tepkimeleri sonucu bozunumlarıdır. Galvanik hücre, bir elektrik iletim yeteneği olan akışkan, elektrolit, içine daldırılan, farklı metallerden yapılmış olan iki elektrottan oluşur. Belirli bir korozyon reaksiyonu için hesaplanan V potansiyel değeri büyük pozitif bir değer olabilir fakat reaksiyon çok yavaş ilerleyebilir.


Demirin paslanması, alüminyumun oksitlenmesi korozyona örnek olarak verilebilir. Eşlenen metallere daha aktif bir metalin iliştirilmesi ile galvanik korozyonun etkenligi sinirlanir ve hatta tamamen önlenebilir. Bu önlemin uygulanmasi halinde korozyon , amaçli olarak sisteme eklenen metal üzerinde yogunlaşir ve sistemin daha soy metallerden oluşan kisimlari korozyona karşi korunur. Metal ve alaşımlarının çoğunlukla sulu ve gaz ortamlardan oluşan çevreleri ile girdikleri elektrokimyasal ve kimyasal tepkimeler sonucu uğradıkları hasar korozyon olarak adlandırılır. Türkçe online sözlük Tureng.


Kelime ve terimleri çevir ve farklı aksanlarda sesli dinleme. Genel anlam olarak korozyon bir malzemenin kimyasal, elektro-kimyasal veya malzeme ve çevre arasındaki metalürjik etkileşim yoluyla normal işlevini yerine getiremeyecek şekilde yıpranmaya maruz kalması olarak tanımlanabilir. Dilimize fransızcadan giren korozyon kelimesi aşınma, çürüme, paslanma gibi sözcükleriyle anlamsal yakınlık gösterir. Korozyon genel olarak istenmeyen bir durumdur. Kimyasal etkilere maruz kalan metallerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini yitirip, kütlesel olarak zamanla kaybolması olayı literatürde korozyon olayı olarak yer almaktadır.


Doğada bulunan elementlerin birbirlerine göre kimyasal olarak zayıf ve kuvvetli olanları vardır. Kuvvetli elementler zayıf olan elementlerden elektron koparırlar ve böylece zayıf olan elementleri korozyona uğratırlar. Genel korozyon ) Metal yüzeyinin her noktasında aynı hızla yürüyen korozyon çeşididir. Normal olarak korozyon olayının bu şekilde yürümesi beklenir Üniform korozyon sonucu metal kalınlığı her noktada aynı derecede incelir. Beton icindeki çelik korozyona ugrarsa çapı küçülür, capı küçülüncede, beton ile arasındaki sürtünme ya azalır, yada tamamen ortadan kalkar.


Donati sıyrilabilir,aderans ortadan kalkar. Aderans olmayincada betonarmeden söz edilemez. Taneler arası gerilmeli korozyon çatlaması, perçinli sıcak su ve buhar kazanlarında görülür. Perçinli bağlantılar arasına sızan, su buharlaşma sonucu sodyum hidroksit bakımından zenginleşir.


Milimetrenin binde biri kadar çatlaklarda dahi bu korozyon oluşabilir. Genellikle yüzeyin çoğu korozyondan etkilenmemiş olarak kalırken, malzemenin içine ince çatlaklar nüfuz eder. Ayrıca söz konusu tesiste işletmedeki duraklamadan kaynaklanan prestij kaybı da korozyonun sebep olduğu kayıp olarak hesaba katılmalıdır. Metalden yapılmış her şey korozyondan etkilenir ve bunun akabinde de önemli ölçüde ekonomik kayıplara neden olur.


Bu nedenle çukur tipi korozyon çok tehlikeli bir korozyon türü olarak kabul edilir. Tesisatların korozyona uğramaması için standartlar dışında üretim ve montajın önüne geçmeyi amaçlamalıyız. Günümüzde, az bulunan suyun, şebekelerde görülen kaçak ve kaybı çok önemlidir.


Korozyon

Toprak içi korozyon şartları betonunkinden daha ağırdır, bu nedenle bina temel topraklamasını betonun içine gömerek korozyona karşı önlem almış oluruz ,temel topraklamasının çevresinde kazıklar arası bağlantı da bu nedenle bakırdan yapılır. Sulu ortamda redüklenecek, yani elektron harcayacak madde yoksa korozyon da meydana gelmez. Zeminden betona giren bir boru hattında korozyon Boru yüzeyine yapıDr.


BİYOMALZEME BİYOMEKANİK BİYOELEKTRONİK. Kimyasal korozyon metal ve ala şımların gaz ortamlar içindeki oksitlenmesidir (kuru korozyon ). Ancak çevremizi dolduran nemli havanın sonuçladı ğı korozyon olayı bu tarifin dı şındadır. Homojen ve sıkı bağlanmış her katman başlangıçta bir korozyon aşamasıdır.


Fakat yeterli tabakann olumasşıyla korozyon daha sonra pratik olarak yavaı şlamaya başlar ve minimuma ulaşır. Bazı tahminler korozyonun ülkelerin gayri milli hasılalarında – arasında kayıplara sebep olduğunu göstermektedir. Dolayısıyle çapı küçülür,Çap küçülmesi neticesi donatının betondan sıyrılma riski artar, betonarme oluşmaz.


Biliyorsunuz betonarme için adreans olmazssa olmaz bir özelliktir. Bu sebeple bir korozyon test kabininde yükseltilmiş sıcaklık, sürekli yüksek rutubetli yoğuşma koşulları, ve tuzlu su sisi gibi agresif etkilerin standart hale getirilmesi ile ortaya çıkan tekli ve çevrimli korozyon testleri, günümüzde başta otomotiv endüstrisi olmak üzere tüm sanayi için olmazsa olmaz kalite kontrol. Mesela, demir paslandığında ortaya çıkan oksidler, tabiattaki demir cevherinde rastlanan bileşiklerdendir. Aşınmayı oluşturan bu kuvvete ise korozyon kuvveti denir.


Once Again The Most Liked Company In The Industry Is Korozo. Sadece çalışma maliyetlerini etkilemekle kalmaz, aynı zamanda çalışma ortamındaki personele de zarar verebilir. HAKKIMIZDA Tuartek, korozyon mühendisliği ve katodik koruma uygulamalarında uzmanlaşmış bir firmadır. Bu sıvılar korozyona karşı korumada uzun müddet etkili olurlar.


Petrol ve doğalgaz boru hatları, rafineriler, yeraltı ve yer üstü depolama tankları, su hatları, beton donatıları ve deniz yapıları gibi endüstriyel tesislerin korozyondan korunmasına öncülük etmektedir. Hassaslaştırılmış malzemede ise saatte korozyon etkili hale gelmiştir. Atmosfer ortamında ve herhangi bir dış etkenden etkilenmeyen tamamı aynı cins malzemeden üretilmiş olan metaller homojen korozyona uğrar. Tekne ise içinde çok çeşitli tuzların bulunduğu denizde yüzer ve oksijen de oldukça yoğundur. Teknelerde bir çok nedenle metalleri kullanırız ama bu metallerin deniz suyundan ve havanın okksijeninden korunması gerekir.


Korozyon

Yapıda oluşabilecek hasarlar bu şekilde engellenmiş olacaktır. Haftalık bültenimize abone olun, yeni içerikleri kaçırmayın. Bu korozyon önleyici film, en hassas elektrik veelektronik devrelerinin bile fiziksel özelliklerini değiştirmez. VCI-1krepe kağıdı, içerdiği ileri VCI (Buharlaşan korozyon inhibitörü) teknolojisi ile korozyon önlenmesi konusunda rakiplerine göre önemli avantajlar sağlar.


Kimyasal süreçler sonucu kayaçlarda görülen yüzeysel yıpranma. Mikrobiyal korozyon mikroorganizmaların aktivitesi sonucu bir materyalin di-rekt veya indirekt detoriasyonudur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar