Fakat bu yöntemler yapıların ağırlığını arttırmasından dolayı güçlendirmeleri önemli ölçüde FRP uygulamaları ile yapılmaktadır. Karbon fiber güçlendirme uygulaması ile kiriş, kolon, perde, taşıyıcı duvar ve kat döşemeleri gibi yapı elemanlarında hızlı ve etkili güçlendirme yapılabilmektedir. Güçlendirme mantosunun yük kaldırılmadan yapılmasında bir sakınca yoktur. Kolon-kiriş güçlendirmesi zemini ve temeli sağlam binaya uygulanır.
Mantolama, perdeleme, püskürtme yöntemleri ile kirişler -kolonlar güçlendirilebilir. Mantolama yönteminde çelik, beton ya da fiberbond kullanılarak kirişin -kolonun çevresi kaplanır. Güçlendirilmiş yapıda, mevcut kolon ve kiriş gibi mevcut taşıyıcı sistem elemanlarının kontrolünde,. Yapının kat adedinin ve plandaki.
Dayanımı yeterli olmayan kirişler güçlendirilebilir. Burada en önemli husus komşu. Kolon- kiriş güçlendirmesi zemini ve temeli sağlam binaya uygulanır. Kirişlerin ne kadar zarar gördüğü ve hangi yöntemlerin yapılacağına göre işlem süresi farklılaşabilir.
Ezilen beton ya da yıpranan demirler kirişlerden ayrılır, alanlar temizlenir ve yerine yenisi monte edilir. Kiriş güçlendirme uygulaması bu ekstra çalışmalara göre şekil almakla beraber aynı zamanda uzman. Onarım ve güçlendirmede kullanılan FRP malzemelerle ilgili örnekler.
Aktif güçlendirme : Art germe yöntemleri kullanılarak kirişlerde eğilme rijitliğini. Türkiye’de betonarme binaların güçlendirilmesinde farklı malzeme kullanılıyor. Bu tip güçlendirme bina ölçeğine göre ortalama ay sürüyor. Kirişin güçlendirilmesinde ise farklı şekiller kullanılabilir. Komşu kolonlarda göz önüne alınarak kuvvetli kirişlerin zayıf kolonlarla bir araya gelmemesine dikkat edilir.
Hasarın seviyesine göre güçlendirme türü değişebilir. Hafif çatlaklarda çimento şerbeti ve epoksi uygulanabilir. Eksenel çelik çaprazlar yanında dış merkez çaprazlar da kullanılabilir. Perdede beton ezilmesi veya donatı burkulması varsa, kolonlarda uygulanan onarım ve güçlendirme yöntemi burada da uygun düşer. Hasar derecesine göre hasarlı kısmın temizlenmesi, ek.
Yani Normal analiz yapıp bu elemanlarda sehim var deyip eleman bazında güçlendirme doğru değil. Restorasyonda her zaman özgün yapım. Kolon, perde ve kiriş elemanlarında oluşmuş olan çatlakların belli bir genişliği aşmadığı yapılarda betonun aderansının arttırılması amacıyla epoksi enjeksiyonu. Betonarme kolonlanrın güçlendirilmesi onların eksenel yük, moment ve kesme kuvveti taşıma güçlerinin artırılmasıdır.
TBDY HESAP YÖNTEMLERİ (ŞEKİL DEĞİŞTİRMEYE GÖRE TASARIM). Hasarlı elemanların onarımı çeşitli yöntemler ile gerçekleştirilebilir. Hasar görmüş yapılarda onarımın yanı sıra güçlendirme de yapılabilir.
YAPI ELEMANLARININ GÜÇLENDİRİLMESİ NASIL YAPILIR. Kirişler : Kiriş onarımı ve güçlendirmesinde çeşitli yöntemler uygulanmaktadır. Eğer basınçla yapıştırma yöntemi uygulanacaksa özel baskı düzeni ile altına epoksi reçinesi sürülmüş levha yine epoksi reçinesi sürülmüş yüzeye yapıştırılır ve baskı düzeninin vidaları sıkıştırılarak epoksi sertleşinceye kadar baskı uygulanır. Daha sonra baskı düzeni sökülür. Yığma yapıların onarım ve güçlendirme yöntemleri.
Ayrıca dıştan payanda duvarı ve istinat duvarı veya Konturforlu dayanaklar yapılabilir. Bu durumda ilave kolon, kiriş Ve temel yeniden projelendirilir. Yığma duvarların güçlendirilmesinde, duvarın bir yüzü Veya iki yüzüne gerekli kalınlıkta donatılı beton kaplama. Bina güçlendirme yöntemleri. Bu tür güçlendirme tekniği kullanılarak yapının rijitliği 4-katı kadar arttırılabilir.
Eğer kolon uçlarında etriyelerin yetersiz olduğu biliniyorsa çelik çapraz güçlendirmeden kaçınılmalıdır. Eşdeğer deprem yöntemi en büyük peryoda göre yapılan deprem hesabı olması nedeniyle, deprem yönetmeliği üst yapı ve bodrum katlarının deprem yüklerini ayırmıştır. Bu yöntem halen zorunlu hallerde uygulanmaktadır. Kiriş akslarını perde üzerindeki hangi akstan tanımlamalıyım? Betonarme kolonların güçlendirilmesi onların eksenel yük, moment ve kesme kuvveti taşıma güçlerinin artırılmasıdır.
Uğur Ers Fabrikasının Güçlendirilmesidir. Yapıyı güçlendirmeden önce yapı hakkında çeşitli yöntemler kullanılarak bilgi toplanır. Bu bilgiler ışığında yapının dayanıklı olup olmadığı tespit edilir.
Dayanıklı değilse güçlendirilip, güçlendirilemeyeceğine bakılır. Eğer güçlendirmeye müsaitse hangi yöntemlerle güçlendirileceğine karar verilir. Basit bir kirişin açıklık ortasında oluşan veya bir konsol mesnetin üstünde görülebilen çatlaklar bu tiptendir. B) Uygulama Kökenli Çatlaklar Bu tip çatlaklar taze veya yaşlanmış betonlarda görülür.
Yeni atılan güçlendirme perdelerinin tasarımı için yapının durumuna göre R=5-gibi alınabilir. Her yapıda her güçlendirme yöntemi uygulanamaz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.